İnsan vücudunda 7 çakra (enerji merkezi) var. Bu enerji merkezleri uzun süren gerginlik ya da güven eksikliği nedeniyle bloke olmuş olabilir. Ancak her çarka (enerji merkezi) ile ilgili duruş biçimlerinin uygulanması ile bu blokajlar ya da engeller ortadan kaldırılabilir ve daha yüksek bir bilince ulaşmak mümkün olabilir.
1) Barbara Kaplan Herring
Çakra sistemi, bizim biricik kişiliğimizi olaylar karşısında uygun duruma getirmek için uyguladığımız yoga pratiğimize teorik bir zemin sağlar. Geleneksel olarak Hintliler, insan vücudunun omurganın tabanından başın en üstüne kadar dikey olarak düzenlenmiş yedi ana çakra (enerji) merkezinden oluştuğunu kabul ederler. Çakra, Sanskrit dilinde tekerlek anlamına gelir ve bu “tekerlek”lerin enerjinin dönen girdapları olduğu düşünülür. …devamı…
2) Muladhara Çakra (Kök)
Öğrencim Anne, özel bir yoga dersi planlamak için beni aradı. Birkaç ay önce eşinin işi nedeniyle başka bir kente taşındılar ve Anne grafik tasarımcı olarak iş bulmakta zorluk yaşadı. Taşınmaları konusunda kendisini iyi hissetmeye başladığında bu kez evi kendisine yabancıydı, diğer kentteki yakınlarını özledi, iş bulma konusunda kaygılandı, kendisini yorgun hissediyordu ve grip olacağı için de endişeliydi. …devamı…
3) Svadisthana Chakra (Kalçalar, Kuyruksokumu kemiği, Üreme organları)
Sanskrit dilinde Svadisthana ikinci çakradır ve “kişinin kendi yeri ve zemini” anlamına gelir. Bu çakra hayatımızda önemli bir yere sahiptir.
İkinci çakra ile ilgili bir sorun yaşayan kişi, Anne’in yaşadıklarından daha farklı endişelere sahip olacaktır. Bir şeyler düzene koymak ilk çakranın görevi iken, ikinci çakranın görevi hayatımızda duygular ve duygusallığa izin vermek, zevk almak ve “kendini akıntıya bırakmayı” öğrenmeyi kapsar. Kalçalar, kuyruksokumu, sırtın alt kısmı, üreme organları, rahim, böbrekler ile bağlantılı olan bu çakra duygular, duyarlılık, cinsiyet, içgüdü ve arzulardan sorumludur. ..devamı…
4) Manipura çakra (Karın, karın boşluğu)
Karın boşluğu bölgesinde karın ve sindirim sistemine ait organlar bulunur. Burada bulunan üçüncü çakra Manipura, “parlayan cevher” adıyla anılır. Sarı renk ile bağlantılı olarak bu çakra öz saygı, enerji ve dönüşümün gücünü temsil eder; ayrıca sindirim ve metabolizmayı kontrol eder. Sağlıklı bir üçüncü çakra uyuşukluğu üzerimizden atmayı, bir şeye hemen başlamayı temsil eder. Bu çakra sayesinde risk ve hayatımızın sorumluluğunu alırız. …devamı…
5) Anahata Çakra (Kalp)
Dördüncü çakra olan kalp çakrası, çakra sisteminin yani ruhumuzun ortasında yer alır. Bu çakranın bulunduğu yer kalptir. Dördüncü çakra denge noktasıdır ve dünyanını ruhu ile dünyanın olaylarını bir araya getirir. Kalp çakrası, armoni ve barış ile bağlantıya kapılarımızı açarız. Kalp merkezimizin sağlıklı oluşu, hayatımızdaki aşkın gücü ve kalitesine bağlıdır. …devamı…
6) Visuddha Çakra (Boyun)
Kalp çakrası, daha fiziksel enerji merkezleri (düşük) ile daha metafiziksel enerji merkezleri (yüksek) arasında bir köprü işlevi gördüğünden ruhsal düzlemde beşinci çakra üzerinde öncelikle durulan çakra olacaktır. Boğaz çakrası Visuddha, turkuaz mavisi renginde, ses ve eter elementleri ile ifade edilir. Eski Hintliler bu seslerin evreni kapladığı görüşüne inanırlar. …devamı…
7) Ajna Çakra (Üçüncü göz)
Dün geceki rüyanı anımsayabilir misin? Yarın bedenini nasıl hissedeceğini hayal edebiliyor musun? Bu tür hayalgücüne ait yetiler- geçmişi gözünde canlandırmak, geleceğin olumlu fotoğraflarını yaratmak – Ajna Chakra sayesinde gerçekleşir. Sanskritçede bu ifade hem “algı merkezi” hem de “emir merkezi” anlamlarına gelir. Işık elementi ve indigo mavi renk ile bağlantılı olarak, altıncı çakra gözlerin hemen üzerinde “üçüncü bir ruhsal göz” gibi yer alır. …devamı…
8) Sahasrara Çakra (Taç)
Yedinci çakranın Sanskritçe’deki adı “binmisli, binkatı” anlamına gelen Sahasrara ‘dır. Bu çakra saflık ve ruhsallığın simgesi olan “bin nilüfer” ile temsil edilmesine karşın, 1000 sayısını değil, bu çakranın bize ilahi olan ile direk bağlantımızdaki sonsuzluğu temsil eder. Bazı yoga öğretmenleri bu çakrayı menekşe rengi ile ilişkilendirmelerine karşın aslında bütün çakraların ya da bütün renklerin sentezinde olduğu gibi beyaz renk ile bağlantılıdır. …devamı…