Anahata Çakra – Kalp Çakrası

Dördüncü çakra olan kalp çakrası, çakra sisteminin yani ruhumuzun ortasında yer alır. Bu çakranın bulunduğu yer kalptir. Dördüncü çakra denge noktasıdır ve dünyanını ruhu ile dünyanın olaylarını bir araya getirir. Kalp çakrası, armoni ve barış ile bağlantıya kapılarımızı açarız. Kalp merkezimizin sağlıklı oluşu, hayatımızdaki aşkın gücü ve kalitesine bağlıdır.

Sanskrit dilinde kalp çakrası Anahata, “çarpmamak ya da yaralanmamak” anlamına gelir. Bu çakranın elementi havadır. Hava yayılır ve enerji verir. Tıpkı su gibi hava da içinde bulunduğu şeyin şeklini alır. Aşk yüzünden kendinizi alıp götürülmüş gibi hissediyorsanız bulunduğunuz yerde kalabilmek için çoğunlukla ilk çakranızı yeniden doldurmanız, yenilemeniz gerekir. Nefes aldığımızda pranayama uygulaması bu çakranın dengeye kavuşmasını sağlar. Pranayama’nın bütün biçimleri sizin daha çok hava, daha çok prana kullanmanızı ve böylece canlılığınızı ve hayattan aldığınız keyfi artırır.

Başınız önde, omuzlarınız çevrelenmiş ve göğsünüzün çökmüş olduğunun farkına varırsanız kalbinize biraz nefes aldıracak dördüncü çakra duruş uygulamalarına başlamanız için iyi bir zamandır. Kalbimizle değil başımızla hareket ettiğimizde ve kendimizi beden ve duygularımızdan soyutladığımızda, düşüncelerimize daha iyi odaklanabiliriz. Eğer kalp çakramız yetersizse, çekingenlik ya da yalnızlık hissedebilir ve affedemeyebilir ya da başkaları ile empati kuramayabiliriz. Kalp çakrası yetersizliğinde ise nefes almada bozukluk, astım ya da diğer akciğer sorunları görülebilir.

Kalp çakrasını çalıştıran asanalarda ise pasif göğüs açıcılarda bir battaniye üzerinde omuzlar Gomukhasana ya da Garudasana (Kartal duruşu) pozisyonunda olduğu gibi gerilir ve kemer pozisyonu oluşur. Dişil çakrada, kalp merkezi doğal olarak salıverilir. Köprü pozisyonu güveni geliştirir ve kalbimizi tamamen açarız. Korku dolu olduğumuzda, aşk için yer yoktur ve bedenimiz buna tepki verir.

Aşkı, sevgiyi seçtiğimizde korku erir ve pratiğimiz eğlenceli bir hal alır. Köprü kurma pozisyonlarınını çoğunda kalp çoğu zaman baştan daha yüksek bir konumda durmaktadır. Zihnin ya da aklın en üst konumdan aşağılara inmesi ve kalbin lider durumuna gelmesi müthiş yenileyicidir.

Kalp çakrasının hayatınızdaki tüm kontrolü ele geçirdiğini gösteren belirtiler ise ortak bağımlılık, kıskançlık, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve maddiyatçılıktır. Bu belirtiler için en iyi antidot ise yerde oturup bacakları iki yana geniş açı ile açmak olacaktır. Bu şekilde bacaklar yere değecek ve kişi kendi içini gözlemleyecektir. Kalp çakrası yetersiz ya da az olan insanlar aşkı, sevgiyi tamamen almak için açmak; kalp çakrası aşırı enerji yüklü olan insanlar ise başkalarında aradıkları “beslenmeyi, sevgiyi” içlerindeki kendilerini keşfetmeyi yavaşlatarak iyileşirler.

Açık, enerji dolu ve dengede olmanın en güçlü yolu yalnızca kalp çakrası değildir diğer bütün çakralarımız da kendimiz ve başkalarını sevmek içindir. Sevgi en büyük iyileştiricidir. Yoga uygulamalarımızda neyi sevdiğmizi hatırlayıp, dördüncü çakra asanalarını uyguladığımzda duruşların gücünü ve genel olarak iyi olma halimizi güçlendiririr.